fék javítás

Hasznos információk az ABS kocka meghibásodásával kapcsolatban

Az ABS kocka a blokkolásgátló fontos alkatrésze, ugyanis az ABS rendszer nyomásszabályozó modulja. Gyakorlatilag egy hidraulikatömb, mely nélkül a blokkolásgátló működése elengedhetetlen volna. Az ABS kocka az autó motorterében helyezkedik el, ami abból a szempontból hátrányos, hogy így az alkatrész olyan tényezőknek van kitéve, mint a magas hőmérséklet és az erős rázkódás. Emiatt könnyen meghibásodhat az ABS kocka, de egyéb okai is lehetnek a hibának.

Miért romlik el az ABS kocka?

Az egyik legfőbb ok, amiért az ABS kocka meghibásodik, az alkatrész elhelyezkedésében keresendő. A motortérben komoly kihívások elé van állítva az alkatrész, melyeknek előbb-utóbb megadja magát. Ugyanakkor nem csak ez állhat a meghibásodás hátterében, hanem akár az is, ha a két évente kötelező fékfolyadék csere nem történt meg. Ezzel az a probléma, hogy a rossz minőségű, már elhasználódott fékolaj vizet vesz fel a környezetéből, aminek következtében az ABS vezérlő hidraulikájának alkatrészei korrodálódnak. Ezenkívül a lerakódott szennyeződések is okozhatnak problémát, mivel az ideiglenes tartályok és a szelepek károsodásához vezethetnek.

Ha meghibásodik az ABS kocka, akkor jellemzően a fékfolyadék nem a megfelelő irányba áramlik, de akár az is elképzelhető, hogy el sem jut minden fékkörhöz. A legnagyobb probléma pedig az, hogy a diagnosztika még a nyilvánvaló meghibásodás ellenére sem mutat hibakódot, tehát az ABS lámpa nem világít. Ez esetben honnan lehet tudni, hogy az ABS kocka meghibásodott? Erről az abskockajavitas.hu weboldalon számtalan információ található!

Honnan lehet tudni, hogy az ABS kocka meghibásodott?

Az ABS kocka meghibásodására utaló jel többek között, ha fékezés során a fékpedál az alsó holtpontig becsúszik, vagy csak a normál állapothoz képest a fék nagyon lent fog. A gyakorlott autós tisztában van vele, hogy olyan, mintha a fékrendszer levegős lenne. Ezenkívül akkor is az ABS kocka meghibásodására kell gyanakodni, ha fékolaj szivárgásra lesz figyelmes. Nem csupán intő jel, hanem rendkívül veszélyes is, ha az autót csak teljesen benyomott fékpedál mellett lehet lefékezni. Ezt eleinte csak rossz útviszonyok vagy vészfékezés esetén lehet tapasztalni, viszont a későbbiek folyamán a probléma állandósulhat. A https://abskockajavitas.hu/blog/ weboldalon számtalan hasznos információt lehet találni a témában, illetve elérhetőséget is, ha az ABS kocka cseréjére van szükség!