terd-porckopas-tunetei

Friss perspektívák: Az ízületbe adott injekciók hatékonysága térdfájdalom és porckopás kezelésében

Az elmúlt időszakban a térdfájdalom és a térdízület kopása számos kutatás középpontjában állt. Ez nem véletlen, hiszen ezek a problémák komoly fájdalmat, merevséget és csökkent életminőséget okoznak a páciensek számára, ami jelentős terhet ró a társadalomra is.

Az elmúlt években, amikor valaki térdfájdalommal fordult orvoshoz, általában képalkotó eljárásokat alkalmaztak (pl. röntgen, CT, MRI) a térdízület állapotának felmérésére. Ezután a szakember általában chondroprotektív szereket (amelyek segítik a porc megfelelő tápanyagellátását) és NSAID-kat (nem szteroid gyulladáscsökkentőket) javasolt. Ha ezek a kezelések nem hoztak megfelelő javulást, és a tünetek továbbra is fennálltak, akkor általában a következő lépés lehetett a térdbe adott hialuronsav injekció. Fontos megjegyezni, hogy a térdfájdalomnak többféle oka lehet, és pusztán a képalkotó vizsgálatok alapján nem szabad azonnal injekcióval kezdeni. Sokkal inkább fontos a probléma okának megfejtése és a megfelelő kezelési módszer kiválasztása.

 

A zavartalan mozgás kulcsa

 

A zavartalan mozgás kulcsa: Az ízületi folyadék szerepe

Az ízületek megfelelő működése elengedhetetlen a mozgás zökkenőmentessége szempontjából. Ehhez elengedhetetlen az ízületi folyadék jelenléte, amely táplálja és karbantartja a porcot, és segíti a mozgást. Az inaktív életmód azonban csökkenti az ízületi folyadék mennyiségét, ami ízületi problémákhoz vezethet, például beszűkült ízületi résekhez és meszesedéshez. Ennek következtében az ízületi felszínek károsodhatnak, ízületi gyulladást és fájdalmat okozva. Az ortopéd sebészek és sportorvosok a térdbe vagy más érintett ízületekbe történő mesterséges „kenőanyag” injekciózását javasolják ezeknek a tüneteknek a kezelésére.

Bár az ízületi folyadék pótlása hialuronsav injekcióval az ízületek kenésének logikus megoldásának tűnik, a gyakorlatban az eredmények nem ezt mutatják. Egy 2012-ben publikált szakmai cikk elemzése során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez a kezelés gyakran nem hoz számottevő klinikai javulást, és további kockázatokkal járhat. Egy másik, 2015-ben közzétett tanulmány szerzői sem találtak jelentős különbséget a hialuronsav injekciót kapott páciensek és a placebót kapottak között. 2022-es kutatások még negatívabb eredményeket mutattak a térdízületi hialuronsav injekciók hatékonyságát illetően, összehasonlítva a placeboval végzett vizsgálatokkal.

A legújabb kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a térdkopás mértéke és a fájdalom között nem mindig van egyértelmű összefüggés. Korábban azt feltételeztük, hogy a tünetek főként attól függenek, mennyire súlyos a kopás. Az osteoarthritis, vagyis a térdízületi kopás négy stádiuma a következő:

  • Az enyhe térdízületi elváltozás kezdeti fázisában a porc kissé megduzzad, és apróbb kopásokat lehet megfigyelni. A szinoviális folyadék mennyisége, ami csökkenti a csontok közötti súrlódást, emelkedik annak érdekében, hogy ellensúlyozza a duzzadt porcot. Ebben az időszakban a páciensek jellemzően még nem éreznek fájdalmat.
  • A mérsékelt térdízületi elváltozás során a térdporc már érezhetően elkezd kopni, és a csontok közötti távolság csökken. Ez fájdalmat és kellemetlenséget generál, különösen a mozgás alatt.
  • A súlyos térdízületi elváltozás nagymértékű károkat idéz elő a porcban, és a csontok közötti távolság markánsan csökken. Emiatt növekszik a fájdalom és a kellemetlenség érzése, ami megnehezíti a mindennapi tevékenységeket, például a séta vagy a lépcsőzés.
  • A végstádiumú térdízületi kopás, a legkritikusabb szakasz, amikor a porc teljesen elkopik, ami azt eredményezi, hogy a csontok közvetlenül érintkeznek egymással. Ez súlyos fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.

 

A térdfájdalom hátterében számos tényező állhat

 

A térdfájdalom hátterében számos más tényező is állhat, melyek más testrészeinkből erednek

Az orvosok gyakran hivatkoznak a „Csípő a térdbe lő” jelenségre, amikor a csípőízület problémája térd fájdalmat okoz. Egy 2017-ben megjelent szakmai cikk olyan betegeket vizsgált, akik térdfájdalomra panaszkodtak, de végül a csípőízületi probléma volt az elsődleges diagnózis. Sokan közülük térdprotézist is kaptak a fájdalom enyhítésére, azonban nem észlelték a várt javulást. Az esetek jelentős részében azonban a térdfájdalom eltűnt a csípőízületi műtét után.

Továbbá, számos bokaprobléma is okozhat térd fájdalmat: korábbi törés, műtét vagy egy nem megfelelően gyógyult ficam is magyarázhatja az állandó problémát. Hasonlóan a különféle gerincpanaszokhoz, a derékfájdalom is képes térdbe sugárzó fájdalmat okozni. Az is előfordulhat, hogy a femorális ideg fájdalmat okoz a térdízület környékén, miközben a páciens más panaszt nem tapasztal az ideg mentén.

Gyakran előfordul, hogy a térdízületi fájdalom nem mozgásszervi eredetű, hanem belsőszervi problémákra vezethető vissza. A vizsgálatok során gyakran felmerülnek különböző nőgyógyászati problémák a térdpanaszok mögött. Ilyenkor a kezelésnek nem a térdízületen kell összpontosulnia, hanem az eredeti probléma gyökerére kell hatni.

 

Hogyan kezelhető a térdkopás

 

Hogyan kezelhető a térdkopás?

Hogy teljes mértékben megérthessük a problémát, a holisztikus megközelítést alkalmazzuk, és átfogó állapotfelmérésen megyünk keresztül. Ennek során a páciens életútját, korábbi orvosi előzményeit és a fizikális vizsgálatok eredményeit is figyelembe vesszük, hogy megértsük a térdprobléma gyökerét és okait. Bár továbbra is fontos szerepet játszhat a placebó hatása, a Journal of the American Medical Association 2003-as összefoglalójában olvasható, hogy a viszkoszupplementációhoz képest csak korlátozott hatást mutat. Ezt támasztotta alá egy 2012-es nagymintás tanulmány, míg egy 2022-es kutatás egyértelműen negatív eredményeket hozott a viszkoszupplementáció hatékonyságát illetően.

 

Térdműtétek

 

Térdműtétek: Eredményesség kérdőjelei

A térdműtétek hatékonyságát alaposan vizsgálták az ortopédiai eljárások terén, és sok esetben meglepően csekély esetben bizonyultak hasznosnak a 2000-es évek óta. Egy ilyen eljárás például a részleges menisectomia, amely a térdízületben lévő porc szakadt vagy koptatott részének eltávolítását és a térd „kitisztítását” jelenti. Ezen eljárások nemcsak klinikailag bizonyultak hatástalannak, hanem magukban hordozták a műtétekkel járó kockázatokat is.

2013-ban Sihvonen és kollégái publikálták az artroszkópos térdműtét (meniscus szakadás) és a placebo műtét eredményeinek összehasonlítását. Két éves utánkövetéssel 146 páciens esetét vizsgálták két csoportban. Az eredmények szerint mindkét csoportban javulást tapasztaltak az elsődleges eredménymutatók tekintetében.

Egy jelentős kutatás eredményei 2002-ből arra utalnak, hogy a placebo hatás rendkívül látványos lehet. Az ízületi kopás által okozott fájdalmakkal küzdő betegek állapota nagy mértékben javult, függetlenül attól, hogy valós artroszkópos műtéten vagy látszatműtéten vettek-e részt.

Az egyik legfigyelemreméltóbb példa a placebo hatásra arra utal, hogy a hit akár egy „mechanikus” térdproblémát is befolyásolhat. Ebből a vizsgálatból levonható az a következtetés, hogy a térdben lévő állapotok valószínűleg nem olyan meghatározóak, mint azt gondolnánk, és hogy a műtétek és injekciók sokkal kevésbé bizonyítékalapúak, mint azt általában feltételezzük.

Több kutatás igazolja, hogy az injekcióknak nagyobb placebo hatása van, mint a gyógyszereknek, de még mindig a műtét a legkiemelkedőbb hatékonyságú, akkor is, ha csak a bőrmetszésről és varrásról van szó. Ezért felmerül a kérdés: etikus-e olyan kezelési eljárást alkalmazni, amely rendkívül költséges és hatékonysága kétséges?

 

ízületbe adott injekciók

 

Az eddigiek összegzése

Egyre gyakoribb, hogy térdfájdalom esetén az orvos injekciót ajánl, azzal az érveléssel, hogy a „kenőanyag” hiányzik. Az elmúlt évtizedekben több olyan kutatás történt, amely vizsgálta a térdízületbe adott injekciók hatékonyságát. Ezekben a tanulmányokban a pácienseket általában két csoportra osztották: az egyik csoport hialuronsavat tartalmazó gyógyszeres injekciót kapott, míg a másik csoport sós vízzel helyettesített placebó injekciót kapott. A követéses vizsgálatok során mind a páciensek által tapasztalt (szubjektív) változásokat (pl. fájdalom erőssége, életminőség, funkció), mind az objektív tesztekkel (mozgásterjedelem, izomerő) kimutatható különbségeket figyelték meg.

A legújabb szakirodalmi adatok alapján nem találták hatásosnak a térdbe adott gyógyszeres injekciókat a placebo vizsgálatokhoz képest, mivel mindkét csoportban javultak az eredmények. Ezért csak egy dolgot javasolhatunk: határozottan keressük az igazi kiváltó okokat a probléma kezeléséhez, mert ha csak a tüneti kezelésekre összpontosítunk, nem várható tartós javulás.

forrás: sherlockrehab.hu